Oma poltin on vanha ja sen sähköiset osat saattaa tulla liian vanhoiksi joku päivä. Ennenkuin niin käy, niin voisi tehdä paremman ohjauselektroniikan. Ensimmäisessä vaiheessa seuraan miten toimii ja mallintaa niistä syötetyn pelletin lämmön tuottoa. Seurantaan kuuluu myös paremmat ja ennakoivat hälyytykset. Eli jos on jossain takeltelua tai puhdistustarvetta, niin saisi aikaisemmin ilmoituksen. Jos hyvin osaa arpoa, niin koittaa laskea kulutettua energiaa ja vertaa sitä syötettyyn energiaan. Siitäkin näkisi ehkä häiriöitä, jos ei muuta, niin kattilan puhdistustarpeen.
Kun seurantalogiikka toimii kunnolla, niin voi harkita oman ohjauksen tekoa. Tuossakin on kaksi vaihtoehtoa. Säilyttää vanhan ohjauselektroniikan, mutta sen lisäksi laittaa säätöä. Välikytkennöillä saisi puhallusta ja syöttöä muutettua ilman alkuperäisen rakenteen muuttamista -- liittimiä pitää avata ja laittaa väliin ohjauksen kaappaus.
Kolmas vaihtoehto sitten kokonaan oma ohjaus. Siinä todennäköisesti saisi olla mittauspuoli tuplattuna. Jos äly riittää tunnistamaan kumpi on mennyt rikki, niin jatkaa pelkästään toisen mittaajan tiedoilla. Kun tekee halvoilla osilla, niin tekniikan tuplaaminen ei ole kallista. Käytännössä saisi olla kolmas ohjaus ja mittaus varastossa, jos jompi kumpi käytössä olevista hajoaa.
Projekti on ihan tutustumisvaiheessa. Komponetteja on tilattu ja tulee kun ehtii. Ohjaus on Raspberry Pi 4B:llä ja siihen I2C:n perään antureita. Perus GPIO myös käytettävissä. Tuossa 4:ssa konfiguroin neljä I2C väylää, niin saa perus ilmapuntaripiirejä 8 kpl siihen kiinni. (Ilmapuntarilla mittaan ilmanpaineen ulkona, hormissa, kattilassa ja pellettisäiliössä.) Kokeampiin lämpötiloihin voisi käyttää K-tyypin anturia ja lukee jännitteen (16 bit ADC). Tuossa ei pitäisi olla mitään kummempaa, kun vain saan tilaamani komponentit.
Tänne menee softa https://github.com/juhelmi/pellet_metering
Olettaisin ettei tuota koodia ole helppo myydä, laitan sen jakoon ilmaiseksi. Ainakin jos laittaa avoimena koodin jakoon, niin saanee kritiikkiä käyttyistä menetelmistä. Jos dokumentoi englanniksi, niin ehkä saa osallistujia kauempaa?? Aluksi ostin suljetun koodin komponentin https://www.seeedstudio.com/Grove-Base- ... ry-Pi.html Jos sen saa nyt toimimaan, niin ei taida saada tulevaisuudessa?? Vaihtoehtoisesti pitää itse tehdä tuon kortin filmis (liian työläs hyötyyn nähden). Varminta kun kaikki käytetty softa on avointa, niin toimii pitkälle tulevaisuuteen. Ensimmäisessä versiossa Ubuntu 22.04 LTS (tai Raspi OS), mutta myöhemmin Yocto -- kaikki koodi itsellä ja voi karsia turhat pois.
Ensimmäinen veikkaus että yksin saa softan tehdä, mutta kysymättä ei tiedä mistä löytyy muita tekijöitä mukaan
