Minulla on tuo poltin toiminut moitteetta kymmenisen vuotta, mutta pari viimeistä vuotta on ollut ongelmia tuon vastuksen kanssa. Vuoden sisällä piti vaihtaa uusi vastus kolmesti. Suurin syy liene se, että arinan puhdistusväli on elämäntilanteen johdosta toisinaan pitänyt harventaa jopa pariin kuukauteen. Silloin arinakuppiin kertyy karstaa, joka eristää pelletit vastuksesta. Sytytysaika pitenee ja vastuksen elinikä lyhenee.
Lähdin toteuttamaan sytytysmenetelmän muutosta tämmöisen FKK:n keraamisen sytyttimen pohjalta:

Periaate on tuossa se, että keraaminen elementti kuumenee 1000°C:ksi ja kun se on asennettuna teräsputken sisään, se toimii kuin kuumailmatykki, kun se sijoitetaan tuloilmavirtaan. Se puhaltaa tulikuuman ilman pellettiin ja sytyttää sen. Samaa periaatetta on toki monissa polttimissa toteutettu periinteistä putkeen sijoitettua kuumennusvastusta käyttäen. Mutta keraaminen elementti on kehittyneempi. Se on itsesäätävä eli kylmänä se haukkaa isohkon (5A) virran, joka lämpötilan noustessa pienenee ja saavuttaa tasapainon 1000°C paikkeilla. Myös elementin kestävyydessä on suuria lupauksia. Speksin mukaan se on testattu 100 000 sytytyssyklillä joka tuon polttimen kuuden vuorokautisen sytytyksen kanssa tekisi 45 vuotta!
Asennuskuva Viking B16GL polttimeen näyttää tältä:

Sytytysmenetelmän vaihto ei toki mennyt ihan heittämällä, vaan siitä tuli projekti, johon kuului mekaanisen asennuksen lisäksi muutokset piirilevylle ja ohjelmaan.
Yksityiskohtaisemman tarinan projektista voi lukea tästä pdf-dokumentista:
http://www.elepal.fi/marska/pannu/SytytysMuutos.pdf